2012/04/25

Fujian fried noodles; Hokkien char mee


Fujian fried noodles
 (Hokkien char mee)

 Is served in kuala Lumpur and the surrounding region.
 It is a dish of thick yellow noodles braised in thick dark soy sauce with pork, squid, fish cake and cabbage as the main ingredients
 and cubes of pork fat fried until crispy (sometimes pork liver is included).

The best examples are usually cooked over a raging charcoal fire.
Although now found on the menu all over Malaysia, and also in Malaysian restaurants around the world, it remains an extremely difficult dish to replicate.

 Only the ones found in the Klang Valley KL have the more authentic taste.
It is usually eaten with "Sambal Belacan" and or raw garlic

(Korean Romanization)

'호켄미'는 화교 친구들과 식당에 가게 되면 꼭 주문하게 되는 음식 중에 하나 입니다.
말레이시아식 짜장이라고들 하지만,예전 복건성에서 넘어온 중국인들이
현지에 맞게 약간 퓨전화 시킨 음식 이라고도 볼 수 있습니다.
보기에는 우리의 짜장면 같이 보이나,맛은 많이 다른것 같습니다.
짜장면 보다는 덜 달고,담백한 듯 고소 하지만 많이 느끼 합니다...ㅎㅎ

제대로 된 호킨면을 맛 보시려면
단연 페낭(penang)식 '호킨면'을 추천해 드립니다.
그러나,페낭에서 주문시 '호킨면'을 말씀 하시면 국물식 누들을 주기 때문에
'호켄챠'라고 하셔야 되고요,느끼한 음식을 싫어 하신다면
국물식 호킨면(페낭)을 추천해 드립니다.



Fried Sotong

함께 시킨 오징어 튀김 입니다.
말레이어로 오징어는 'sotong' (발음시에는'소똥'이라고 해야 합니다.^^)


'Saito' Fish Cake

It’s crispy on the outside and juicy on the inside.

(korean romanization)
처음에 멀리서 이 음식을 봤을때 토스트 인줄 알았네요...ㅎㅎㅎ
알고보니,생선으로 만든 '묵' 에 튀김 옷을 입히고,  튀겨낸 음식 이더라구요.
맛이 약간 심심 해서 그런지  칠리소스나  토마토 소스도 함께 나옵니다.^^

Titiwangsa 에 있는 KPJ 병원 골목 쪽에 있는 화교분이 하는 식당이며,
가격대는 1인분에 보통10~15+rm(3800~7000원+)정도 입니다.